Kampen om Nordpolen

“It is cool to be cold”

Danmark og Grønland gjorde den 15. december 2014 i fællesskab krav på et enormt stykke havbund under Nordpolen – helt til den russiske grænse. Danmark blev dermed det første land i verden, der kræver fuldt ejerskab over Nordpolen.

Kravet om de 895.000 kvadratkilometer havbund – mere end 20 gange Danmarks størrelse – betyder at Danmark vil trække den yderste grænse for kongeriget tværs over det Arktiske Ocean og helt over til Ruslands 200 – sømile grænse.

Dermed tager Danmark kampen op med Rusland og Canada, der også har markeret deres ønske om at eje det symbolske punkt 4.300 meter under det Arktiske Ocean.

Flere andre lande, blandt andet; Norge, USA og Kina er også meget interesserede i hvad der sker i området, men i sidste ende vil det blive videnskaben der bestemmer, hvilke lande der får opfyldt deres krav.

Der er heldigvis ikke nogen der tror at det vil komme til militære konfrontationer i Arktis, men POLARSKOLEN syntes at det kunne være sjovt og lærerigt at bruge det historiske krav til et rollespil “KAMPEN OM NORDPOLEN”.

Scenen er sat til det nordlige Grønland. Nærmere bestemt grønlands nordligste belligende – fast bemandede station – “Station Nord”. Stationen ligger kun 933 km fra Nordpolen og seks ekspeditioner fra forskellige nationaliteter er fløjet dertil i det tidlige forår. De venter alle på at starte deres ekspedition og blive de første til at nå Nordpolen.

På en to dages overnatnings tur i telt, skal deltagerne afprøve hvad det vil sige at være på en rigtig ekspedition. De vil blive udsat for forskellige udfordringer, inden de på ekspeditionens anden dag når ekspeditionens mål – Nordpolen. Ekspeditionen kan også gennemføres som en dags tur.

Efter at have gennemgået materialet i bogen “Ekspeditionen Danmark og Grønland i det nye Arktis”, spændende foredrag og ekspeditionen til Nordpolen, vil deltagerne endelig modtage diplom som Polar Eventyrer.

Første ekspedition startede med 7y på Store Magleby Skole i Dragør. I perioden fra 17. februar – 17. marts 2015 gennemgik de “Polar Eventyrer uddannelsen” og det var med stor succes at de også gennemførte “KAMPEN OM NORDPOLEN”, der fandt sted på Kongelundsfortet den 12 og 13. marts 2015. Eventet kan også gennemføres andre steder, – der skal bare være god plads, så vi kan give den gas.

web

Christoffer Søe, ungdomsskole leder hos Dragør Ungdomsskole har den 15. marts 2015 anmeldt POLARSKOLEN på Facebook. Han skriver:

Kan anbefales til alle skoler. Polarskolens bog er suveræn til tværfaglig undervisning, samarbejde på tværs af faggrupper, praktisk læring kombineret med foredrag, klassisk undervisning og aktivitetsdag med ekspeditionstema!